Onze waardering van de 'Boerentoren'

Op 4 december 2019 kondigde KBC via een persbericht aan dat zij overweegt om de KBC-Toren in Antwerpen, ook gekend als de 'Boerentoren', te verkopen aan een professionele vastgoedontwikkelaar. Zo wil KBC ervoor zorgen dat dit waardevolle gebouw – na de nodige sanering, totaalrenovatie en herontwikkeling – een toekomstgerichte en een cruciale plaats in het stadsbeeld kan blijven innemen, en een dynamische rol kan spelen in de lokale stedelijke beleving.

Het gebouw laat zich in grote lijnen als volgt beschrijven:

  • Een iconisch gebouw op een unieke locatie in het hartje van Antwerpen.
  • Het oudste bouwdeel is de eerste wolkenkrabber in Europa, in de jaren ‘30 door architect Van Hoenacker gebouwd in een toen zeer vernieuwende staalskeletstructuur.
  • Een tweede bouwdeel is gebouwd in de jaren ‘70, in een typische betonstructuur door architect Stynen.
  • Beide bouwdelen zijn goed voor ongeveer 35 000 m² bovengronds en 15 000 m² ondergronds (Bruto NEN), met tot 250 ondergrondse parkeerplaatsen.
  • Uitstekende toegankelijkheid dankzij 240 lopende meter aan gelijkvloerse gevel

 

Blij en dankbaar dat wij de economische waardering van dit unieke en complexe project mochten berekenen in samenwerking met Katoen Natie en ION. We wensen deze ondernemingen veel succes met de verdere ontwikkeling. Over enkele jaren heeft Antwerpen er een nieuwe iconische cultuurbaken bij.